O aerodromu

Nalazi se pored pruge Beograd-Novi Sad sa leve strane nakon Zemun Polja. Pista je paralelna pruzi na udaljenosti od nje 70 m, pravac protezanja 135-315 nadmorska visina piste je 79m. Podloga je trava, a dimenzije su 650x25m.
Na letelište se dolazi novosadskim autoputem iz pravca Beograda. Posle semafora za Zemun Polje skrenite na makadam koji se odvaja levo pre pumpe Crnomarković, a iz pravca Novog Sada skrenuti desno na makadam nakon pumpe Crnomarković.

Opširnije »

Državno prvensto u preciznom sletanju za ultralake avione i motorne zmajeve

Vazduhoplovni savez Srbije kao stručna, sportska obrazovna i vaspitna organizacija u saradnji sa smederevskim aeroklubom ove godine su bili nosilac organizacije Drzavnog prvenstva ultralakih vazduhoplova. Državno prvenstvo ultralakih vazduhoplova održano je u subotu 3. oktobra na kome je bilo vise od 20 takmičara koji su se takmičiki za 5 klubova. Najbolji u klasi motorni zmaj bili su Goran Spasić i Marko Maravić, dok su u klasi ultralaki avion svoj zapažen rezultat postigli piloti Milo Todorović i Srđan Kostić. Ove godine smederevci kao domaćini nisu u potpunosti odbranili proslogodišnje medalje osvojene na Državnom prvenstvu u Boru, ali su uspeli u organizaciji ovog zaista lepog događaja pod ovim našim parčetom neba.

FB_IMG_1443948940079

FB_IMG_1443948953091

 

Prvi samostalni let

Zemun Polje – Pre samo tri meseca Nenad Mirković, momak iz Nove Pazove je počeo obuku na letelici klase motorni zmaj, mesec dana kasnije stekao dozvolu, a danas prvi put samostalno poleteo avionom takođe iz klase ultralakih. Njegova mladost, dobra teorijska podloga i definitivno neosporno prisutan talenat su omogućeli da u kratkom vremenskom periodu ovlada osnovnom tehnikom pilotiranja koja je polazna osnova za dalji napredak!

IMG_2145 (1)

Opširnije

Nežniji pol i ultralake letelice

Zemun Polje – Danas, posle skoro 112 godina od prvog leta avionom, nežniji pol je sve više zastupljen u pilotskim kabinama. Ultralaka avijacija kao vazduhoplovna  grana koja sve više približava treću dimenziju prosečnom čoveku danas takođe sve više privlači pažnju i nežnijem polu. U Srbiji danas ovlašćenje za upravljanje ultralakim vazduhoplovima imaju 4  žene. Najmlađi pilot među njima je Jelena Zinnanti koja je ove godine stekla dozvolu za upravljanje letelicom tipa motorni zmaj i upravo ovih dana održava trenažu na letelištu 13. maj.

IMG_2120

Savršeno septembarsko jutro

20150902-IMG_34681

Opširnije

Stariji postovi »