O aerodromu

Nalazi se pored pruge Beograd-Novi Sad sa leve strane nakon Zemun Polja. Pista je paralelna pruzi na udaljenosti od nje 70 m, pravac protezanja 135-315 nadmorska visina piste je 79m. Podloga je trava, a dimenzije su 650x25m.
Na letelište se dolazi novosadskim autoputem iz pravca Beograda. Posle semafora za Zemun Polje skrenite na makadam koji se odvaja levo pre pumpe Crnomarković, a iz pravca Novog Sada skrenuti desno na makadam nakon pumpe Crnomarković.

Opširnije »

Sky Leader 600

Zemun Polje – Posle dugog niza godina dominacije italijanskih i srpskih aviona od pre par dana na aerodormu 13.maj baziran je još jedan vrhunski vazduhoplov –  Sky Leader – 600 . Njega odlikuju nešto veći gabariti kako same letelice tako i nešto veći kabinski prostor koji posadi daje jednu novu dimenziju uzivanja. Metalna konstrukcija, pouzdan Rotax ULS motor, bogata oprema i naravno uvlačeći stajni trap čini ovaj sklop izuzetno zanimljivim kako za oko posmatrača tako i za letenje.  Novom vlasniku želimo puno sati kvalitetnog letenja na ovoj zaista izvarednoj letelici!

img_8167

Prvi samostalni let

Zemun Polje – Septembar, miris jeseni i dobro poznata simfonija Rotax motora danas će zauvek ostati urezana u sećanje još jednog pilota. Josip Knežević, čovek koji je pre samo 20 dana započeo svoju borbu sa trećom dimenzijom i odlučno krenuo u pomeranje sopstvenih granica danas je napravio svoj prvi samostalni let! Ovom prilikom čestitamo gospodinu Kneževiću i želimo da sila uzgona uvek bude uz njega!

img_8054
img_8067

Foto: Vladimir Stojković

Državno prvenstvo pilota ultralakih vazduhoplova

Zemun Polje – Danas se letelo od jutra do mraka sa rekordnim brojem takmičara u sve tri kategorije, sa preko 200 poletanja u prilično složenim vremenskim meteo uslovima na Državnom takmičenju u preciznom sletanju ultralakih vazduhoplova u organizaciji aerokluba Ćuprija. Po prvi put u klasi ultralakih u takmičarskom programu bilo je i žirokoptera, a i direktan prenos takmičenja se mogao pratiti  preko  You tube kanala Ak Ćuprija…U generalnom plasmanu na ekipnom nivou prvo mesto su zauzeli takmičari iz Ak Ćuprija, drugo mesto takmičari iz Ak Smederevo, a treće mesto ekipa takmičara iz Ak Utva – Pančevo.

takmicenje-3

Opširnije

Državno prvenstvo ultralakih vazduhoplova

Zemun Polje – Obaveštavamo Vas da će se 10. septembra (subota) 2016 godine održati Državno prvenstvo u preciznom sletanju pilota ultralakih vazduhoplova na aerodromu “13.maj” u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije i aerokluba “Ćuprija” uz podršku Ministarstva omladine i sporta kao i Sportskog saveza Srbije.

Više od 30 takmičara iz cele Srbije takmičiće se u kategorijama ultralaki avion, motorni zmaj i po prvi put u kategoriji žirokopter.

Naši najbolji piloti takmičiće se u dve discipline, precizno sletaje sa motorom i precizno sletanje bez motora po FAI pravilinku. Obe discipline zahtevaju veliko iskusvo i utreniranost što ovo takmičenje čini zaista posebnim.

Ljubitelje vazduhoplovstva na aerodormu u Zemun polju očekuje slobodan ulaz i interesantan program sa prikazom najmodernijih letelica iz klase ultralakih.

Satnica:

do 8h – Doček takmičara

08,30h – Himna Srbije i otvaranje takmičenja

15h – Proglašenje pobednika

16h – Zatvaranje skupa i ispraćaj gostujućih posada

Vidimo se! Subota, 10.09.2016 godine od 8h!

Stariji postovi »