O aerodromu

Nalazi se pored pruge Beograd-Novi Sad sa leve strane nakon Zemun Polja. Pista je paralelna pruzi na udaljenosti od nje 70 m, pravac protezanja 135-315 nadmorska visina piste je 79m. Podloga je trava, a dimenzije su 650x25m.
Na letelište se dolazi novosadskim autoputem iz pravca Beograda. Posle semafora za Zemun Polje skrenite na makadam koji se odvaja levo pre pumpe Crnomarković, a iz pravca Novog Sada skrenuti desno na makadam nakon pumpe Crnomarković.

Opširnije »

Esqual VM-1

Ultralaki avion pod nazivom “Esqual VM-1″  i ove godine se može videti na srpskom nebu. Razvojni primerak ove letelice svoje prvo predstavljanje na ovim prostorima je imao pre 2 godine.  U pitanju je kompozitni niskokrilac sa neuvlačećim stajnim trapom i aerdinamikom koja ostavlja upečatljiv utisak! Pogonjen je motorom Rotax 912 od 100 KS koji mu omogućava da maksimalno iskoristi svoje idealne aerodinamičke linije! Gospodin Aleksandar Arsić koji je ujedno vlasnik i proizvodjač ove simpatične letelice je u pratnji gospodina Dejana Bede danas bio u poseti aerodormu 13.maj.

Kompozitni ultralaki avion ESQUAL

Karakteristike :
Raspon krila: 910 cm
Duzina trupa: 608 cm
Visina 194: cm
Masa praznog aviona: 275 kg
Kapacitet rezervoara 100 l
Maksimalna brzina VNE: 302 km/h
Brzina prevlačenja sa izvučenim flapsom: 62 km/h
Brzina krstarenja: 220-230 km/h
Dolet oko 1200 km
Finesa 19

Cena osnovne varijante oko 75 000 €

Više informacija mozete pronaći na njegovoj zvaničnoj internet prezentaciji http://esqual.se/

Opširnije

Skyleader 600

Češka fabrika aviona “JIHLAVAN airplanes” koja je specijalizovana za projektovanje, proizvodnju, prodaju i održavanje aviona radi već više od 15 godina pod robnom markom Skyleader. U svom proizvodnom programu pored trenutno 5 tipova aviona mogu se pohvaliti višegodišnjom saradnjom sa vodećim svetskim firmama kao što je AirBus što samo govori o ozbiljnosti i visokim standardima firme.  Dva srpska poznata vazduhoplovca su prepoznala kvalitet, početkom godine obišli fabriku, napravili probne letove i dogovorili kupovinu dva aviona tipa Skyleader 600. Početkom meseca maja stigao je prvi avion ,dok je drugi stigao ovog vikenda. Skyleader 600 je avion koji se isporučuje u dve klase (UL i LSA) u zavisnosti od zahtevane opreme koja diktira masu vazduhoplova. Avion je niskokrilac metalne konstrukcije sa uvlačećim stajnim trapom i namenjen je za rekreativno letenje i obuku. Sa impresivnim doletom od fantastičnih 1600 km (sa dodatnim rezervoarima) i krstarećom brzinom od 220 km/h “Skyleader 600″ postavlja visoke standarde i ovu klasu vazduhoplova izdize na jedan još ozbiljniji nivo! Pogonjen je motorima  Rotax 912 UL, ULS , 914 UL i 914 iS fuel injection sa dvokrakom ili trokrakom elisom fiksnog ili promenljivog koraka. Autonomija leta je 8, 5 h + 0,5 h! Maksimalana brzina VNE 265 km/h, dok je minimalna sa izvučenim flapsom 61 km/h.

Ultralaki avion Skyleader 600 aerodrom 13.maj

Opširnije

Marš-ruta i dva aviona

Marš-ruta (Letelište 13. maj – Ečka)

Pioneer 200

Opširnije

Još jedan prvi samostalni let

Aerodrom 13.maj -Sila 450 - laširanje

Opširnije

Stariji postovi »