O aerodromu

Nalazi se pored pruge Beograd-Novi Sad sa leve strane nakon Zemun Polja. Pista je paralelna pruzi na udaljenosti od nje 70 m, pravac protezanja 135-315 nadmorska visina piste je 79m. Podloga je trava, a dimenzije su 650x25m.
Na letelište se dolazi novosadskim autoputem iz pravca Beograda. Posle semafora za Zemun Polje skrenite na makadam koji se odvaja levo pre pumpe Crnomarković, a iz pravca Novog Sada skrenuti desno na makadam nakon pumpe Crnomarković.

Opširnije »

Nemačka škola letenja

Beograd – Žirokopteri u Srbiji i dalje svoje brojno stanje ne povećavaju, ali se osecća trend porasta interesovanja. Prošle sedmice ekipa pilota u sastavu Boško Todorović i njegov imenjak i kolega vazduhoplovac Boško Filipović  bili su u poseti jednom nemačkom aeroklubu. Cilj posete je upravo bila proba jedne letelice iz klase zirokoptera zbog uporedjivanja letnih karakteristika. U pitanju je letelica španske proizvodnje  koja je služila kao idejno rešenje za konstruisanje  Apollo žiroplana koji već drugu sezonu dopunjuje brojno stanje operativnih letelica u Srbiji.  Španski proizvodjač “ELA” opredelio se za dokazani  motor “Rotax 912 ULS” od 100 KS i rotor domaće proizvdnje “Stella”. Ljubaznošću nemačkog instruktora Andreasa uverili smo se u letne karakteristike španske letelice i izveli zaključak da su osobine zirokoptera definisane masom i raspoloživom snagom kao i da su svi proizvođači postigli maksimum u konstruisanju i aerodinamici ove letelice.

Zirokopter

Opširnije

Aeromiting Vršac 2014

Beograd- SMATSA Aviation Academy (SAA)  organizovala je prošlog vikenda aeromiting u čast obelezavanja 60 godina kontinuiteta obučavanja civilnih  pilota na aerodromu Vršač. Odlična meteo situacija i dobra saradnja između civilnih i vojnih struktura je omogućila zanimljiv program.  Aeromiting je bio međunarodnog karaktera kao i jedini ozbiljniji ove godine što se odrazilo na povećan broj posetilaca. Ultralaka avijacija je uglavnom bila na statičkom delu dok je  zapazen program  imao gospodin Milorad Matić sa svojim avionom  SILA – 450.     Ultralake letelice iz klase motoni zmaj su zbog najavljenog pojačanja vetra ipak ostale na zemlji na razocaranje jednog dela zaljubljenika u ovaj vid letenja.

Ultralaki avion Sila 450

Veoma dinamičan i dobro uklopljen program uz smenjivanje mlazne i klipne avijacije svakom ljubitelju ostaje u sećanju, a ostće  i  nama koji smo imali  čast biti deo te cele priče.

Opširnije

Life begins at the end of your comfort zone!

Marija Mandrapa

Jedan letački dan

 

goran

Opširnije

Stariji postovi »