O aerodromu

Nalazi se pored pruge Beograd-Novi Sad sa leve strane nakon Zemun Polja. Pista je paralelna pruzi na udaljenosti od nje 70 m, pravac protezanja 135-315 nadmorska visina piste je 79m. Podloga je trava, a dimenzije su 650x25m.
Na letelište se dolazi novosadskim autoputem iz pravca Beograda. Posle semafora za Zemun Polje skrenite na makadam koji se odvaja levo pre pumpe Crnomarković, a iz pravca Novog Sada skrenuti desno na makadam nakon pumpe Crnomarković.

Opširnije »

Klub Vila Avala

Avala – Vazduhoplovstvo kao jedna od najatraktivnijih delatnosti ljudskom uma okuplja ljude različitih profila i zanimanja, što je u stvari i suština sportskog letenja. Danas na jednom sportskom aerodormu možete videti mnoštvo različitih ljudi koje spaja samo jedna stvar, a to je ljubav prema letenju. Naš prijatelj i kolega vazduhoplovac Lale ugostio nas je u svom klubu “Vila Avala” gde smo uz dobro vino i odličnu hranu kao i nebrojeno puta do sada pričali o vazduhoplovnim temama. Do zvaničnog otvaranja ovog prelepog zdanja ostalo je još jako malo vremena, do tada uzivaćemo u povlašćenom položaju koje nam omogućava upravo ono sto nas je sve spojilo, a to je vazduhoplovstvo!

IMG_2360

Opširnije

I na nebu i na zemlji

Zemun Polje – Nova letačka sezona je kalendarski odavno počela, dok pravi početak sezone je ipak vezan za skidanje prašine sa letelica klase motorni zmaj i u ovom slučaju skidanja iste sa motocikala. Jedan spontan vikend, grupa entuzijasta i dobra ideja je za rezultat imala nastajanje fotografija koje nisu svakidašnje! Uzivajte!

IMG_0367

Opširnije

Dinamično proleće

Zemun Polje – Kao i svake godine proleće uglavnom donosi nestbailno vreme, meteo faktor je viša sila protiv koje smo kao obični ovozemaljski mravi – nemoćni. Kako god se okrene, letenje se svodi na strpljivo gledanje u nebo i pažljivo biranje pravog momenta jer i najiskreniji meteorolzi priznaju da je procnat tačnosti bilo koje prognoze najviše 49 procenata. Vikend koji je iza nas je upravo takav bio, subota nepovoljna dok je nedelja obećavala mogućnost letenja i uživanja. Pored grupe pilota koji strpljivo gledaju u nebo i čekaju pravi momenat tu je bila takođe grupa vazduhoplovnih fotografa koji znaju gde uvek ima letenja i dobrog druženja!

IMG_0212

Foto: Žarko Skoko

Aero Friedrichshafen

Friedrichshafen – Prvi dan sajma je uglavnom rezervisan za generalni obilazak svih izložbenih hala, dok potom sledi uglavnom detaljnije fokusiranje na određene proizvodne programe. Pored već pomenute ekspanzije bespilotnih letelica koje zauzimaju sve veći procenat izložbenog prostora primetan je takođe rastući trend koncepcije ultralakih niskokrilaca sa tandem sedištima. Slovenačka firma “Pipistrel” i ove godine ima zaista posećen štand na kome prednjače dve letelice. Jedna je iz klase ultralakih sa pogonom u vidu elektor motora, dok je druga iz klase onih malo težih koja je već sada našla svoje mesto u biznis klasi. Mozda će proći još neko vreme dok ne zaživi program elektro pogona na letelicama, ali je jedno sigurno da “Pantera” osvaja srca sve većeg broja vazduhoplovaca i da će dobar deo takvih sa dubljim novčanikom verovatno izdvojiti novac za takvu letelicu.

IMG_2162

Opširnije

Stariji postovi »