O aerodromu

Nalazi se pored pruge Beograd-Novi Sad sa leve strane nakon Zemun Polja. Pista je paralelna pruzi na udaljenosti od nje 70 m, pravac protezanja 135-315 nadmorska visina piste je 79m. Podloga je trava, a dimenzije su 650x25m.
Na letelište se dolazi novosadskim autoputem iz pravca Beograda. Posle semafora za Zemun Polje skrenite na makadam koji se odvaja levo pre pumpe Crnomarković, a iz pravca Novog Sada skrenuti desno na makadam nakon pumpe Crnomarković.

Opširnije »

U gostima kod Marka i Šiksa

Fly-in aerokluba “Utva” održan je danas na istoimenom aerodromu u Pančevu. Idealni meteo uslovi i odličan odziv uz standardno dobro gostoprimstvo naših prijatelja Marka Maravića i Siniše Sijačića učinili su ovaj skup jednim od posebnih! Ekipa pilota sa aerodroma 13.maj došla je u dve grupe, prvu grupu su činile tri posade motornih zmajva da bi sat kasnije travnatu pistu aerodroma “Utva” didirnuli i točkovi još šest ultralakih aviona koji su činili drugu grupu letelica sa aerodroma 13.maj. Pored letelica iz klase ultralakih koje su bile brojčano znatno nadmoćnije u odnosu na klasu nešto težih letelica posebnu notu je dao i dolazak helikoptera R-44 za čijim komandama je bila Sara Krneta, jedna od retkih devojaka koja svakodnevno kroti ovu zaista lepu i zahtevnu letelicu. Ovom prilikom se zahvaljujemo našim prijateljima na gostoprimstvu u nadi da se uskoro opet vidimo u istom sastavu na nekom od naših podjednako lepih aerodroma!

IMG_1782

Opširnije

Skup pilota i ljubitelja ultralakih vazduhoplova iz ugla “Alpha Six” ekipe

Druženje na prvom ovogodišnjem okupljanju pilota ultralakih vazduhoplova

Zemun Polje – Sezona vazduhoplovnih dešavanja je zvanično otvorena skupom pilota ultralakih vazduhoplova. Vremenski uslovi sredinom dana su izazvali pomeranje plana i programa letenja tako da je najdinamičnije bilo u kasnim popodnevnim satima. Pre više od 15. godina kada smo kao aerodrom počeli sa manifestacijama ovog tipa motorni zmajevi su činili 2/3 letelica, juče su samo oni najhrabriji na vetru koji je u toku dana prelazio i  8 m/s leteli zmajeve dok su se piloti žirokoptera smeškali skoro savršenim uslovima za svoje često trome letelice u uslovima bez vetra.  Zahvaljujemo se našim prijateljima sa aerodroma Valjevo, Pančevo, Smederevo, Jagodina, Vojka i naravno prijateljima iz Dobanovaca koji su sa tri helikoptera  R-44 upotpunili dešavanje. Vidimo se za dve sedmice na aerodromu “Utva” – Pančevo na proslavi 80 godina fabrike “Utva” i 70 godina aerokluba “Utva”!

IMG_1545

Opširnije

Skup pilota ultralakih vazduhoplova

Zemun Polje – Maj mesec je svake godine do sada bio rezervisan za skup pilota, letelica i proslavu dana kluba na našem aerodromu. I ove godine tradiciju nastavljamo u istom raspoloženju i ovom prilikom pozivamo sve prijatelje i ljubitelje vazduhoplovstva da nas posete sledećeg vikenda.
Subota, 20.05.2017 od 12h! Vidimo se!

Leteliste 13 maj

Stariji postovi »