Blog

Kallithea

Zemun Polje – Srpska ultralaka avijacija dobila je još jednog novog člana familije žirokoptera. Kallithea, žirokopter koji se proizvodi u nama susednoj Bugarskoj polako osvaja tržište Evrope. Firma „Niki Rotor Aviation inc“ izgleda je pametno iskoristila prošlogodišnju i ovogodišnju krizu izazvanu Korona virusom i u par poteza jednim kvalitetnim proizvodom pod nazivom „Kallithea“ matirala konkurenciju koja je prethodnih godina bila daleko ispred njih.

Za razliku od prethodna tri žirokoptera koji su pogonjeni motorima Rotax 912 i Rotax 914, Kallithea ima motor Rotax 915 iS/iSC koji razvija maksimalnih 141 HP na punoj snazi.

Prethodna tri žirokoptera su imala otvoren koncept kabine dok Kallithea ima zatvorenu kabinu sa mogućnošću skidanja vrata tako da tokom vrelih letnjih dana koji nas tek očekuju letenje neće biti problem.

Što se tiče performansi maksimalna brzina je 180 km/h,minimalna brzina 36 km/h, brzina najboljeg ugla penjanja je 90 km/h, maksimalna brzina krstarenja 160 km/h,a maksimalna brzina penjanja 6,3 m/s pri maksimalnoj poletnoj masi.

Zapremina rezervoara je 66 litara što daje letelici autonomiju oko 3h ili preletanje razdaljine oko 500 km.

Za razliku od ul aviona i motornih zmajeva letelice tipa žirokopter su limitirane sa maksimalnim pozitivnim opterećenjem +3G, dok je negativno opterećenje strogo zabranjeno. Takođe treba naglasiti da su zabranjeni uglovi nagiba preko 60 stepeni kao i ugao poniranja ili penjanja veci od 45 stepeni.

Pored već pomenutih ograničenja treba naglasiti da žirokopteri mogu da trpe mnogo jače srednje vrednosti vetra od ostalih letelica iz klase ultralakih, tako da je maksimalni bočni vetar na poletanju/sletanju 19 kt dok je makisimalna vrednost čeonog vetra 39 kt.

Pored već pomenutih vrednosti vetra letelicama tipa žirokopter je za poletanje potrebno od 50m do 300 m (zavisno od jačine vetra), dok je za sletanje potrebno od 0-30 m (ako se upotrebljavaju kočnice).

Novi žirokopter je od danas i zvanično u srpskom registru pod registarskom oznakom YU-G015 i biće baziran na novom aerodromu pored Obrenovca, tačnije u naselju Zabrežje.

https://youtube.com/shorts/_ydBa4WU9Qg?feature=share

Did you like this? Share it!

No comments for “Kallithea

Leave Comment