Blog

Let od Podgorice do Beograda kao od Zemlje do Meseca

Zemun Polje- Motorno zmajarstvo kao deo ultralake klase vazduhoplova doživelo je ekspanziju pre dvadesetak godina. Danas smo svedoci ekspanzije ultralakih aviona koji su više od jedne decenije u prvom planu. Naravno treba pomenuti i žirokoptere koje danas sve češće možete videti na ovom našem parčet neba. Iako motorno zmajarstvo polako gubi trku sa letelicama boljih performansi nije retkost videti po koju fotografiju ili video snimak ove letelice. Danas u Srbiji motorne zmajeve možete videti i dalje na aerodromu U Zemun Polju, Lisičijem Jarku,Vojci, Subotici, Bečeju, i naravno aerodromu Čuprija koji je pored nas najaktivniji naš centar što se konkretno motornog zmajarstva tiče.

Tema današnjeg posta je jedan zanimljiv let, let koji je za većinu zmajara pa i mene koji pišem ovaj post bio nekako daleko. Činjenica da niko do sada motornim zmajem nije preleteo od Podgorice do Beograda je potvrda da je jedan naš kolega uradio nešto nesvakidašnje. Da dobro ste pročitali, preleteo je motornim zmajem od Podgorice (aerodrom Golubovci) do Beograda! Neko će reci koliko je samo ljudi zmajevima obletelo svet, to su avanture koje traju mesecima, sve je to tačno ali je takođe tačno da niko do sada nije izveo ovakav let jer je ovakav let za mnoge zmajere bio kao let od Zemlje do Meseca! Najveći problem motornih zmajeva je mala brzina krstarenja pogotovu starijih modela, samim time ako ne postoje dodatni rezervoari duži letovi nisu ni bili mogući jer bi bezbednost bila narušena. Ovaj let je izveden letelicom francuske proizvodnje, tačnije dobro poznatim zmajem Tanarg 912 sa krilom Bionix koji u takvoj konfiguraciji spada u sam evropski vrh po karakteristikama i kvalitetu. Let je započeo u ranim jutarnjim satima preletom sa aerodorma Špiro Mugoša do aerodroma Podgorica gde je pilot prosao pasošku kontrolu i stekao sve uslove za međunarodni let. Meteo uslovi su se pažljivo birali, čekao se dan bez oblačnosti i po mogućnosti let sa leđnim vetrom koji bi sem uštede goriva koje je najbitnije let učinio i kraćim. Posle 2h i 15 min posada je sletela na aerodrom Ponikve gde je izvršena ponovo pasoška kontrola, dopuna goriva i potom let nastavljen dalje prema Bogradu, tačnije prema aerodormu 13.maj koji je opet matična baza pomenutog zmaja.

Možda je ovaj let za neke samo egzotika, svi iskusni piloti zmaja a i piloti većih letelica znaju koliko ovakav let može biti opasan bez obzira na to što je ovaj zmaj po performansama možda i sam svetski vrh, tako da ovaj podvig pilota Aleksandra Zubca zaslužuje naklon do neba uz želju da ga to nebo i dalje čuva kao što ga je čuvalo na ovom hrabrom letu!

Foto: Zubac Aleksandar

Did you like this? Share it!

No comments for “Let od Podgorice do Beograda kao od Zemlje do Meseca

Leave Comment